PDA

View Full Version : International cricket quiz


Xavier
March 12, 2007, 03:26 PM
To entertain ourselves in the last hours before the start of the World Cup... here's the International cricket quiz, enjoy!

1.We all know Bradman has the best average in Test cricket (the famous 99.94), but... who's the second one?
2.Which team was always on the losing side in all the four highest run-chase in ODIs?
3...and which team scored most runs in an unsuccessful ODI run-chase?
4.In the history of Test cricket how many matches ended in a tie?
5.Which wicket-keeper is closest to reach Ian Healy record for most dismissals in Test cricket in career?
6.Who has scored most 6s in career in ODIs?
7.Who holds the record of most runs scored in a single over in Test cricket?
8.Which cricketer scored the fastest century in a world cup match?
9.Which tailender has a 2.26 batting average in test cricket and never scored more than 7 in 44 innings?!?
10.Who are the only two current cricketers to have made a hat-trick and a century in Test cricket?
11.Who has scored most runs in world cup history?
12.Who has scored the fastest century (by balls played) in a Test innings?
13...and who in a ODI?
14.How many batsmen scored more than 30 Test centuries? Who are they?
15.Which was the only Test match with 8 centuries being scored?
16.Who was the last cricketer to carry the bat in a Test inninngs?
17.Which current cricketer has a 48.95 batting average in first class cricket and played 55 ODIs, but never had Test debut?
18.Who has the best bowling strike rate in career in ODIs?
19.Which batsman played in both the highest team-score in a Test innings (scoring 340 runs) and the highest in ODIs (scoring 175)?
20.Which bowler conceded most runs in an ODI innings?
21.Who scored most sixes in a Test innings?
22.Which cricketer has scored more than 5.000 runs in Test cricket but also 22 ducks (and a pair on debut)?
23.Who made the highest score in a world cup innings?
24.Five cricketers of world cup 2007 played in wc1992: Inzaman, Tendulkar, Lara, Jayasuriya and...? Hint: he played for a test side in '92 and will play for an associate team in this edition ot the wc.
25.An easy one to end the game: which batsman holds the record for most runs in Test cricket and also for the highest score in a Test innings?

Tigers_eye
March 12, 2007, 03:55 PM
25. Lara
24. Cummins Bermuda.
23. Richards
22. Attapatu
21. Afridi
19. Sangakkara?
15. Ind vs Pak at Pakistan 2004-05
14. Ponting, Gavaskar, Tendu, Lara
13. Afridi
12. Astle
11. Tendu
8. Davison - Canada.
6. Jayasuriya
5. GilChrist.
3. India.
2. India.

Xavier
March 12, 2007, 04:21 PM
Tigers_eye : 7 correct answers (+1 incomplete).

Imteaz
March 13, 2007, 05:55 AM
1.We all know Bradman has the best average in Test cricket (the famous 99.94), but... who's the second one?
Ans: M Hussey (Present Players 79.85)
2.Which team was always on the losing side in all the four highest run-chase in ODIs?
Ans: Australia
3...and which team scored most runs in an unsuccessful ODI run-chase?
Ans: South Africa
4.In the history of Test cricket how many matches ended in a tie?
Ans: 2
5.Which wicket-keeper is closest to reach Ian Healy record for most dismissals in Test cricket in career?
Ans: Mark Boucher
6.Who has scored most 6s in career in ODIs?
Ans: Sanath Jayasuria and Shahid Afridi (Both Hit 224 6s until 13 March 2007)
7.Who holds the record of most runs scored in a single over in Test cricket?
Ans: Brian Lara (28)
8.Which cricketer scored the fastest century in a world cup match?
Ans: J Davison - 67 Balls (Canada Vs West Indies, 2003)
9.Which tailender has a 2.26 batting average in test cricket and never scored more than 7 in 44 innings?!?
Ans: Not Sure
10.Who are the only two current cricketers to have made a hat-trick and a century in Test cricket?
Ans: J Franklin (NZ) and Abur Razzak (Pak)
11.Who has scored most runs in world cup history?
Ans: Sachin Tendulkar
12.Who has scored the fastest century (by balls played) in a Test innings?
Ans: Vivian Richards of WI (56 Balls)
13...and who in a ODI?
Ans: Shahid Afridi of PAK (37 Balls)
14.How many batsmen scored more than 30 Test centuries? Who are they?
Ans: 5 (Gavaskar, Tendulkar, Lara, Ponting and S. Waugh )
15.Which was the only Test match with 8 centuries being scored?
Ans: India Vs Srilanka (Not Sure)
16.Who was the last cricketer to carry the bat in a Test inninngs?
Ans: Javed Omar (Bangladesh Vs Zimbabwe in 2000/2001)
17.Which current cricketer has a 48.95 batting average in first class cricket and played 55 ODIs, but never had Test debut?
Ans: (Not Sure)
18.Who has the best bowling strike rate in career in ODIs?
Ans: Shane Bond (NZ) 27.00
19.Which batsman played in both the highest team-score in a Test innings (scoring 340 runs) and the highest in ODIs (scoring 175)?
Ans: Only Sanath Jayasuria Has The Score of 340 in Test But in ODI His Highest Score is 189 not 175. Both The Innings are The Highest for His Country.
20.Which bowler conceded most runs in an ODI innings?
Ans: M. Lewis-113 (Australia Vs South Africa)
21.Who scored most sixes in a Test innings?
Ans: Wasim Akram (12)
22.Which cricketer has scored more than 5.000 runs in Test cricket but also 22 ducks (and a pair on debut)?
Ans: Marvan Atatpattu (SL)
23.Who made the highest score in a world cup innings?
Ans: Gary Kirsten (SA)
24.Five cricketers of world cup 2007 played in wc1992: Inzaman, Tendulkar, Lara, Jayasuriya and...? Hint: he played for a test side in '92 and will play for an associate team in this edition ot the wc.
Ans: Anderson Cummins (Canada)
25.An easy one to end the game: which batsman holds the record for most runs in Test cricket and also for the highest score in a Test innings?
Ans: Brian Lara

Xavier
March 13, 2007, 06:15 AM
Warfaze: 21 correct answers!

Question 19 is refered to the highest team-score in both Tests and ODIs: Jayasuriya scored 340 in the highest team total in a Test innings and 157 in the highest team total in a ODI innings:
http://uk.cricinfo.com/db/STATS/TESTS/TEAM/HIGHEST_INNS_TOTALS.html (highest test innings total)
http://uk.cricinfo.com/db/STATS/ODIS/TEAM/ODI_HIGH_TEAM_TOTALS.html (highest odi innings total)

Imteaz
March 13, 2007, 08:34 AM
Warfaze: 21 correct answers!

Question 19 is refered to the highest team-score in both Tests and ODIs: Jayasuriya scored 340 in the highest team total in a Test innings and 157 in the highest team total in a ODI innings:
http://uk.cricinfo.com/db/STATS/TESTS/TEAM/HIGHEST_INNS_TOTALS.html (highest test innings total)
http://uk.cricinfo.com/db/STATS/ODIS/TEAM/ODI_HIGH_TEAM_TOTALS.html (highest odi innings total)

I did One Major Mistake that Jayasuria is not the Highest Individual Scorer for SL in Test. That is Mahela Jayawardene, Who Scored 374 against SA. But I Couldnt Understood Your Question-19. Actually What did You Ask? And Will you Please PM me The Answer of Three Questions That I was Confused. I Just Want to Know.

Have a Nice Time.